2017 рік

1 ПРОЕКТ: Включення людей з інвалідністю Мелітопольщини в демократичні процеси громади» як частина міжрегіонального проекту «Регіональні голоси – створюємо мости для демократії»

Мета проекту — підвищення рівня участі людей з інвалідністю в демократичних процесах громади шляхом розвитку їхньої громадянської компетентності і соціальної активності

Цільова  аудиторія  –  20 людей з інвалідністю зі збереженим інтелектом міста Мелітополь та  Мелітопольського району

Донор : Представництво Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів в Україні (DVV International)

Партнери : представники виконавчого комітету Мелітопольської міської ради та управління соціального захисту населення Мелітопольської міської ради; кореспонденти ТРК «TVM Мелітополь» та Національної асамблеї осіб з інвалідністю України в Запорізькій області.

Термін реалізації : серпень – грудень 2017 р.

Основні результати: 

  1. Створено навчальні продукти: відеокурс з матеріалами тренінгів; аудіокнигу «Основні положення Законів про права осіб з інвалідністю»; практичний порадник «Застосування інструментів демократії участі».
  2. Учасники поглибили знання про політичну культуру, інструменти демократії участі, ознайомлювалися з міським бюджетним процесом, особливостями медіаграмотності, взаємодії з засобами масової інформації та лідерства в громадському секторі.
  3. Учасниками проведено адвокаційних кампаній, спрямованих на вдосконалення місцевої політики у сфері соціального захисту людей з інвалідністю, зокрема:
    • забезпечення за рахунок міського бюджету надання транспортної соціальної послуги «Соціальне таксі» людям з інвалідністю 1, 2 групи зі стійкими порушеннями опорно-рухового апарату. Отримано фінансування в 200 тис. грн. з міського бюджету;
    • створення умов безперешкодного доступу маломобільних груп населення до об’єктів міської інфраструктури міста. Проведено аудити достіпності та акцію акції-нагородження відзнакою «Заклад, дружній до всіх»;
    • формування толерантного ставлення суспільства м. Мелітополя до осіб з інвалідністю як до рівноправних партнерів, які мають право на повноцінне життя та самореалізацію. Проведено Інклюзивну спартакіаду людей з інвалідністю та однодумців-прихильників інклюзивного середовища.

 

2 ПРОЕКТ: Інформаційна кампанія Мелітопольщини «Відкриті громади – забезпечення ефективної комунікації в розитку громад Запорізької області

Мета : сприяти участі широкого кола громадян м Мелітополя Запорізької обл. в розвитку місцевої громади шляхом популяризації Системи «Відкрите місто» в рамках програми «Відкритий місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади».

Донор: Фонд Східна Європа при фінансовому забезпеченні Фонду Ч.С. Мотта (США)

Партнери : Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє», Асоціація «Власники житлових будинків Мелітополя».

Термін реалізації : квітень — серпень 2017 р

Основні результати:

  • проінформована громада Мелітополя про можливості Системи «Відкрите місто»;
  • залучено широке коло мелітопольців до розвитку місцевої громади через активність в Системі «Відкрите місто»;
  • підвищено рівень ефективності комунікації мешканців громади, влади та виконавчих структур для самоорганізації щодо вирішення спільних проблем;
  • підвищено потенціал мешканців міста Мелітополь щодо використання веб-платформи «Відкрите місто»..

Аналізуючи статистичні данні активності на платформі за 5 місяців її впровадження в Мелітополі та порівнюючи їх з обласним та всеукраїнським рівнем, очевидним є той факт, що Мелітополь зараз досяг піку активності і піднявся на 1 місце в рейтингу по області, а її – на національний рівень. В цілому, Система «Відкрите місто» підвищує злагодженість діяльності окремих комунальних підприємств, ефективності роботи місцевих органів влади задля забезпечення потреб громадян.

 

 

3 ПРОЕКТ:  Мелітопольці ЗА рівні можливості!

Мета : формування усвідомленого ставлення громадян м. Мелітополя Запорізької області до осіб з інвалідністю як до рівноправних партнерів шляхом проведення профільними ГО спільних ініціатив, спрямованих на посилення громадянської активності з урахуванням принципу інклюзії.

Донор: Мелітопольська міська рада.

Партнери-співвиконавці: 

  • Мелітопольська міська організація людей з інвалідністю;
  • Мелітопольський міський фізкультурно-оздоровчий клуб інвалідного спорту «Фокіс».

Термін реалізації : серпень – грудень 2017 р.

Основні результати:

  1. Згуртовані профільні представники громадських організацій, влади, системи освіти, ЗМІ та бізнесу в організації та проведенні першої в Мелітополі Інклюзивної вечірки;
  2. Залучені люди з інвалідністю, які не входять до громадських організацій та потерпають від ізоляції.
  3. Підвищено рівень поінформованості громади та влади про гостру необхідність врахування потреб людей з інвалідністю для запобігання дискримінації їх прав та зниження архітектурних, соціальних та транспортних бар’єрів.
  4. Підвищено рівень поінформованості населення про життя людей з інвалідністю, що сприятиме зниженню дискримінації відносно вказаної категорії.
  5. Залучено до співпраці волонтерів та меценатів для організації заходів для людей з інвалідністю.
  6. Акцентовано увагу на проблему архітектурної бар’єрності міста задля сприяння створенню належних умов життя для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.
  7. Посилено взаємодію з органами місцевого самоврядування: Управління житлово-комунальним господарством, Управління архітектури та містобудування, Управління соціального захисту населення, КП Мелітопольский міський парк культури та відпочинку ім. Горького, Територіальний центр соціального обслуговування, відділ транспорту та зв’язку відділ Культури, Централізована міська бібліотечна система;
  8. Посилено взаємодію з міськими ЗМІ та міжнародними — Deutsche Welle DW-TV в проекті «Local Heroes» — з метою актуалізації теми інвалідності в Україні на прикладі Мелітополя.

 

4 ПРОЕКТ: Літній табір для людей з інвалідністю

Мета : сприяння реалізації прав людей з інвалідністю на  повноцінний відпочинок. Завдання проекту – організація повноцінного відпочинку  людей з інвалідністю, розвиток їх активності, громадянських  компетенцій, оволодіння  навичками спілкування, залучення до інваспорту, роботи в майстер-класах тощо. В

Цільова  аудиторія  – 20 людей з інвалідністю зі збереженим інтелектом міста Мелітополь.

Донор: Мелітопольська міська рада в рамках Бюджету участі.

Термін реалізації : 4 по 13 серпня 2017 року.

Основні результати: Організовано активний відпочинок або 10-денний на базі ДОЛ «Юбилейный-Приморск» Официальная группа

 

5 ПРОЕКТ: Медійна грамотність для людей поважного віку

Мета : формування медійної грамотності та розвиток критичного мислення у людей поважного віку м. Мелітополь.

Цільова  аудиторія — люди поважного віку (55+) м. Мелітополь.

Донор:  Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні

Партнери : ГО «Центр Поділля-Соціум» (м. Вінниця)

Термін реалізації : лютий – квітень 2017 р.

Основні результати:  проведено 6 трененгів для 80 людей поважного віку, які засвоїли принципи медіаграмотності та критичного мислення.

 

6 ПРОЕКТ: Доступність пішохідних переходів до Міського парку ім. Горького

Мета проекту – забезпечення умов для вільного доступу маломобільної групи населення до міського парку шляхом облаштування пішохідних переходів згідно Державних будівельних норм України.

Цільова  аудиторія  –  маломобільні групи населення – особи, які відчувають труднощі при самостійному пересуванні (особи з інвалідністю, особи з тимчасовими порушеннями здоров’я, вагітні жінки, діти дошкільного віку, особи старшого віку, особи з дитячими колясками тощо).

Донори: Британська та Мелітопольська міська рада.

Партнери : Управління житлово-комунального господарства, Управління містобудування та архітектури.

Термін реалізації : лютий – травень 2017 р.

Основні результати: 10 пішохідних переходів облаштувані згідно Державних будівельних норм України, завдяки чому маломобільні групи населення:

  • маломобільні групи населення мають вільний доступ до міського парку, можуть брати участь у культурно-освітніх заходах;
  • маломобільні групи населення мають можливість вільного пересування центром міста, оскільки парк межує з двома  найбільш популярними вулицями міста;
  • територія, прилегла до парку відповідає нормам доступності, що є ознакою цивілізації і сприяє привабливості міста.
  • БО «Соціальний фонд» отримав досвід співпраці  та Управліннями, що сприятиме прискоренню процес облаштування доступності міста.

 

7 ПРОЕКТ: Волонтерство як спосіб активізації молоді в громадському секторі

Мета проекту — залучення студентської молоді до активності громаді через формування основних компетенцій, необхідних для здійснення ефективної волонтерської роботи: планування, залучення ресурсів і PR волонтерської ініціативи.

Цільова  аудиторія  –  20 студентів вищих навчальних закладів міста, в тому числі хлопці з інвалідністю

Донор : Представництво Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів в Україні (DVV International)

Партнери : ГО «Міжнародний центр неформальної освіти».

Термін реалізації : березень 2017 р.

Основні результати: 

  • сформовані основні компетенції, необхідні для здійснення ефективної волонтерської роботи: громадянська (орієнтація в цивільно-громадському житті міста, мотивація до участі в ньому, шляхи взаємодії з НГО); організаційна (навички самоорганізації, планування, аналіз наявних і затребуваних ресурсів НДО, вибір доцільних форм ініціативи);
  • підвищена мотивація, свідомість і активність молоді в цивільному секторі;
  • налагоджено взаємодію 20 студентів і 9 місцевих НГО;
    підвищено рівень соціалізації студентів з інвалідністю;
    налагоджено взаємодію молоді різних навчальних закладів міста.

 

Найкраще попереду!

Не відмовляй собі у задоволенні допомагати іншим — приєднуйся до нас!